keskiviikko 5. lokakuuta 2011

kotikokki osa 2

"Nämä sämpylät ovat kyllä rumia, mutta ihan maailman parhaimman makuisia" -Nia-Riikka 7v. Niinhän se taitaa olla. En osaa loihtia kauniita pullia, en sämpylöitä en edes keksejä. Muffinssitkin ovat vähän niin ja näin. Mutta pääasiana tuo maku.. ja siinähän ei ole moittimista, hah!


Maailman Makoisimmat Perunasämpylät


n. 20 kpl

7,5 dl vettä
50 g hiivaa
3 tl suolaa
3 rkl juoksevaa hunajaa
3 dl perunamuusia
2 dl ohrajauhoja
18-19 dl vehnäjauhoja
0,75 dl öljyä

1. Liuota hiiva, suola ja hunaja kädenlämpöiseen veteen
2. Lisää perunamuusi ja sekoita vispilällä
3. Alusta seokseen ensin ohrajauhot ja sitten vehnäjauhoja tarpeen mukaan (määrä riippuu siitä kuinka löysää muusia käytät). Taikina saa jäädä pehmeäksi
4. Vaivaa taikinaan lopuksi öljy ja kohota liinalla peitettynä tunnin verran
5. Jaa kohonnut taikina n. 20 palaksi ja pyörittele palat sämpylöiksi. Kohota liinan alla 15 minuuttia, voitele vedellä ja tee pintaan viillot veitsellä tai saksilla
6. Paista 225 asteessa kymmenisen minuuttia 


Kaapista löytyi joskus keväällä ostamani valmismuffinssi taikina. Yllättävän hyviä niistäkin tuli. Ja helppoa oli kuin heinän teko. Taidan ostaa toisenkin pussin kaappiin kiire hetkeä odottelemaan. Ensi kerralla teen niistä vaan iiiiiisoja. Nyt en uskaltanut täyttää vuokaa, kun en tiennyt miten tuolta paistuessa kohoilee!

2 kommenttia:

  1. Sama sille ulkonäolle kunhan maku on kohdallansa=)
    Meilläkin herkuteltiin "omilla leipomuksilla": Iida-Maria ja Mirca tuli saunomaan sämpyläataikina muassaan ja Aku (12v.) leipoi juustosarvia.
    Mummu-Ruusunen

    VastaaPoista
  2. Mun äitini harrastaa enemmänkin erinäisiä leipomuksia. Tuo meille säännöllisesti muun muassa leivinuunissa paistettuja juustosarvia. Ne on kyllä niin älyttömän mahtavan hyviä tuoreina!!

    VastaaPoista